در محاکم حقوقی و قضایی انواع مختلفی درخواست و نامه اداری و... وجود دارد که نوع نوشتن و محتوای آنها بر روند پرونده تاثیرگذار است. نکته مهم این است که نوشتن این نامه ها و درخواست ها به راحتی نیست و اصول و قواعدی که درباره نوشتن آنها وجود دارد باید رعایت شود. تنظیم قرارداد در انواع فعالیت های اجتماعی و تنظیم لایحه در محکمه دو نوع نگارش نامه اداری هستند که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
قرارداد چیست؟
با توجه به ماده 183 قانون مدنی قرارداد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد. به بیانی دیگر قرارداد بیان کننده رضایت دو طرف برای بوجود آوردن یک تاثیر حقوقی به همراه تعهدات و مسئولیت های همراه با آن است. بعد از تنظیم قرارداد و امضاء شدن آن همه شرط های ذکر شده در قرارداد پایه و مبنا قانونی داشته است و نقض یکی از آن ها نیز می تواند برای فرد ناقض ضرر آور باشد.
نکاتی که باید هنگام تنظیم قرارداد مد نظر داشت؟
قدم اول در زمان تنظیم قرارداد تجاری وجود داشتن شناخت کافی و اعتماد لازم بین دو طرف قرارداد است. شما قبل از هرچیزی باید طرف مقابل خود را تا حد قابل قبولی بشناسید و وی را مورد ارزیابی قرار دهید. پس از اعتبارسنجی و بررسی سابقه طرف مقابل باید اطمینان کسب کنید که وی دارای صلاحیت لازم برای امضاء قرارداد باشد.
قبل از انعقاد هر نوع قراردادی لازم است که با فرد مقابله چند جلسه مذاکره و بحث برگزار کنید و در ارتباط با موضوع قرارداد به گفت و گو بپردازید. این جلسات مذاکره و مباحثه به شما کمک می کنند تا درک عمیق تری از قرارداد ما بین خود داشته باشید. پس از اطمینان حاصل کردن از تمام این مسائل اقدام به تنظیم قرارداد کنید.

تنظیم قرارداد؛ چرا و به چه دلیل؟
در گذشته قراردادها به صورت شفاهی بین دو طرف تنظیم می شد و خبری از ثبت کتبی نبود. اگر هم قراردادی را مکتوب می کردند بدون درنظرگرفتن اصول نگارش یک قرارداد بوده است. این مسائل باعث به وجود آمدن مشکلات برای دو طرف شده و گاها هر دو طرف قرارداد را به محکمه های قضایی می کشاند و مشکلات حقوقی متعددی را برایشان به وجود می آورد.
اما امروزه افراد می دانند که برای انجام هر کاری که دو طرف در آن قضیه درگیر هستند لازم است که اقدام به تنظیم قرارداد بصورت کاملا صحیح در امر نگارش کنند. تا پس از امضاء آن قرارداد در آینده دیگر دچار مسائل حقوقی نشوند. به همین دلیل دانستن مهارت نگارش یک قرارداد یکی از ضروری ترین کارها برای موفقیت در قراردادنویسی و همچنین مسائل حقوقی می باشد.
تنظیم قرارداد؛ چگونه و چطوری؟
در تنظیم قرارداد مورد قبل از هرچیزی باید موانعی را که ممکن است هر یک از طرفین با آن مواجه شوند را ابتدا در نظر گرفت. سپس برای آن چالش های احتمالی راهکار های مناسبی که برای هر دو طرف قابل قبول است را در قرارداد ثبت کرد. بطور کلی اولین قدمی که در این مورد باید به آن توجه ویژه ای داشت شناسایی مشکلات احتمالی آینده و ارائه دادن راهکار برای آن ها است. همچنین پیش از نوشتن یک قرارداد باید طرف قرارداد خود را اعتبار سنجی کنید.
برای بررسی کردن این موضوع هم می توانید سابقه طرف قرارداد خود در گذشته را بررسی کنید و در مقیاس کوچکتر با وی همکاری کنید. لازم به ذکر است که اعتبار سنجی طرف قرارداد خود مقدم بر مشخص کردن محتوای قابل ذکر در قراردادتان است. در تنظیم قرارداد مورد بهتر است که دو طرف قرارداد، توافق های خود را بر روی کاغذ مکتوب کنند. مکتوب کردن توافقات فواید بسیار زیادی دارد. یکی از این فواید مشخص کردن میزان جدیت دو طرف در اجرای تعهدات خود است. همچنین باعث جلوگیری از فراموش کردن موارد اشاره شده در قرارداد می شود.
انواع قرارداد
باتوجه به هر حوزه ای قراردادهای متفاوتی وجود دارد. برای مثال قرارداد ساخت ساختمان، قرارداد کاری، قرارداد اجاره، قرارداد فروش، قرارداد مشارکت مدنی، قرارداد پیمانکاری و نمونه هایی دیگری با توجه به حوزه مورد نظر.
تنظیم لایحه یعنی چی؟
شاید در اخبار شنیده باشید که مجلس فلان لایحه را تصویب کرد اما معنی دقیق آن را ندانید. لایحه در قانون به شکل های متفاوتی تعریف شده و می تواند در چارچوب درخواست، دفاع و موارد این چنینی، و یا در قالب پیشنهادات دولتی ارائه شود. در بخش قانونی تنظیم لایحه دفاعیه ، طرفین دعاوی خود را به مراکز قانونی مرتبط ارائه می دهند. به این نکته نیز باید دقت داشت که بیشتر لایحه های قانون به شکل دفاعیه می باشند.

نکات مهم در تنظیم لایحه
زمانی ارزش تنظیم لایحه آشکار می شود که افراد برای طرح شکایت مجبور به تنظیم لایحه شوند. عده ای از این افراد برای آشنایی با ساختار تنظیم لایحه به اینترنت مراجعه می کنند. عده ای دیگر نیز انجام این کار را به وکیل خود واگذار می کنند و این کار را بهترین راه برای جلوگیری از مشکلات و پیچیدگی ها می دانند. علاوه بر این دو نوع، عده ای دیگر نیز وجود دارند که خود اقدام به تنظیم لایحه می کنند.
تنظیم کردن لایحه امری بسیار پیچیده می باشد و افرادی که اقدام به این کار می کنند باید دارای مهارت های تخصصی در این زمینه می باشند. بهترین افراد در این زمینه، وکلا می باشند. باید توجه داشت که در صورت اینکه لایحه نویسی را به دست افراد بی تجربه و غیرحقوقی بسپارید، علاوه بر هدر رفتن وقت و هزینه، نتیجه مطلوبی نیز حاصل نمی شود.
جمع بندی
تنظیم قرارداد در معاملات و سایر انواع توافق نقش بسیار مهمی دارد و در مواقع اختلافات مواد مندرج در قرارداد می تواند راهگشا حل آنها باشد. در صورتی که مسائل و مشکلات به دادگاه کشانده شد، یک تنظیم لایحه مناسب می تواند برای شما موثر باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به شهرداد مراجعه کنید.