بر خلاف تصور اکثر افراد در اوایل ازدواج، روزهای شیرین و لذت بخش همیشه ماندگار نیستند و شرایطی پیش میآید که بین زن و شوهر اختلاف بروز پیدا میکند، گاهی اوقات تحمل این شرایط به قدر سخت میشود که زوجین تصمیم به طلاق و جدایی میگیرند. ازدواج همیشه کلید رسیدن به خوشبختی ابدی و راه رهایی از تمام مشکلات نیست و شرایط همیشه بر وفق مراد پیش نمیرود و گاهی فرد مجبور به طلاق در غیاب همسر میشود.
طلاق در قانون مدنی
طلاق به معنا انحلال نکاح دائم میباشد و حقی است که به موجب قانون به مرد داده شده تا هر زمان که خواست بتواند از همسر خود جدا شود. همچنین زن نیز تحت شرایطی میتواند با حکم دادگاه از همسر خود جدا شود. ذکر این نکته ضروری است که طلاق فقط در ازدواج دائم تعریف میشود و برای ازدواج موقت طلاق وجود ندارد (ماده 1139 قانون مدنی).
طلاق غیابی
بر اساس شرع و قانون زن و مرد بعد از خوانده شدن صیغه محرمیت نسبت به یکدیگر حقوق و تکالیفی پیدا میکنند و طبق آن طرفین در قبال یکدیگر مسئولیت دارند. اما گاهی اوقات شرایط برای ادامه زندگی ممکن نمیشود.
طلاق غیابی در شرایط خاصی اتفاق میافتد. با توجه قانون مدنی در خصوص طلاق در غیاب همسر، زن و مرد تحت شرایط مشخصی میتوانند برای به دادگاه درخواست حکم طلاق غیابی بفرستند.
معمولاً عرف این است که دو طرف در جلسه طلاق حضور داشته باشند. طبق ماده 303 آیین دادرسی مدنی، اگر یکی از طرفین امکان حضور در جلسه را نداشته یا از صدور دادخواست باخبر نشده باشد، حکم غیابی طلاق جاری میشود.
شرایط طلاق غیابی از طرف مرد:
با توجه به اینکه حق طلاق به صورت قانونی به مرد داده شده است، حضور یا غیبت زن در جلسه دادگاه تأثیری ندارد و مرد میتواند هر زمان که خواست اقدام به طلاق نماید و نیازی به ارائه شواهد و مدارک ندارد. مرد تا قبل از صدور حکم طلاق در غیاب همسر، تکالیفی را که نسبت به همسر خود دارد باید انجام دهد. من جمله: پرداخت مهریه، اجرت المثل، نفقه و... .
شرایط طلاق غیابی از طرف زن:
برعکس مرد، زن برای طلاق باید شواهد و مدارک ادله پسند ارائه دهد. شرایط زیر امکان طلاق غیابی را برای زن امکان پذیر میکند:
غیبت مرد:
طبق ماده 1011 قانون مدنی، اگر مرد به مدت 4 سال کامل غایب باشد، در این صورت مفقودالاثر خوانده شده و بدون حضور آن زن میتواند اقدام به طلاق غیابی نماید.
عسر و حرج:
اگر شرایط زندگی با مرد برای زن سختی و مشقتهای فراوان به همراه داشته باشد یا به اصطلاح حقوقی موجب عسر و حرج زن شود، وی میتواند با مراجعه به دادگاه ارائه درخواست طلاق نماید. شرایط سخت مانند: اعتیاد به مواد مخدر، حکم حبس به مدت 5 سال یا بیشتر و همچنین بدرفتاری مداوم و مکرر مرد نسبت به زن.
وکالت زن در طلاق:
اگر ضمن عقد، شوهر به همسر خود در خصوص طلاق، وکالت داده باشد زن میتواند اقدام به اخذ حکم طلاق در غیاب همسر نماید و حضور شوهر در دادگاه ضرورتی ندارد.
عدم پرداخت نفقه توسط شوهر:
اگر مرد توانایی پرداخت نفقه نداشته باشد یا از پرداخت آن امتناع ورزد و دادگاه نتواند مرد را ملزم به پرداخت نفقه کند در این شرایط زن میتواند با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق نماید. در این حالت مرد باید طبق حکم دادگاه همسر خود را طلاق دهد و اگر سرپیچی کند، نماینده دادگاه به جای شوهر اقدام به طلاق و امضای سند آن خواهد کرد.
سخن آخر
امیدوارم آنقدر در زندگی خوشبخت باشید که هیچگاه مجبور به طلاق در غیاب همسر نشوید. با این حال شرایط همیشه بر وفق مراد پیش نمیرود و پیشنهاد میکنم چه خانم هستید یا آقا، اطلاعات خود را در زمینه حقوق خود و طرف مقابل بالاتر ببرید تا با رعایت حقوق متقابل زندگی آرامش بخش و ماندگاری را در کنار یکدیگر بگذرانید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به اپلیکیشن حقوقی شهرداد مراجعه نمایید. در این سایت مقالات جامع و متنوعی در رابطه با مسائل حقوقی نوشته شده است.
اگه میشه در مورد طلاق توافقی هم مطلب بزارید.